foto: Tomas Bertelsen
FJENDER

Forestillingsbeskrivelse

To fjender mødes i ”Ingenmandsland” mellem skyttegravene. Første verdenskrig har været i gang i 5 måneder. 1 million er døde. Hvem gør det første udfald? Tyskeren eller englænderen? Åndeløs spænding, men så … hilses der, vises billeder, spises delikatesser, skåles og …. spilles fodbold! Julefreden 1914 er indtruffet.

Der er igen krig i Europa. FJENDER er Dansk Rakkerpak & Faster Cools bud på en pacifistisk teaterforestilling med fokus på mennesket bag soldaten.

Forestillingens dialog indeholder både alvor, komik og håb og bakkes op af et præcist kropssprog, nykomponeret musik, et gennemarbejdet lyd – og lysdesign og en spektakulært scenografi. Det hele serveres af to veloplagte skuespillere i en skarp instruktion. I forestillingen indgår endvidere dokumentariske filmklip og billeder fra både Julefreden 1914 og første verdenskrig generelt, der supplerer skuespilpræstationerne og skaber autentisitet.

Eminent hyldest til pacifismen:

"Med excellent skuespil, empatisk iscenesættelse, fin lydside og en Ingenmandslands-scenografi, der fornemt integrerer dokumentariske fotos og filmklip fra Første Verdenskrig, udfoldes et drama, som med håb, humor og tragik, formfuldendt og emotionelt gribende tegner mennesket bag soldaten. Gid ’Fjender’ må blive en klassiker. En forestilling som alle unge – og voksne – får lov at opleve."

"Søren Møller Pedersen og Niels Grønne er fantastiske på scenen som henholdsvis Axel og John. De balancerer sublimt den vanskelige vekslen og blanding mellem alvor og leg, som forestillingen er sat sammen med, og de interagerer usædvanligt dygtigt med hinanden." 

                                                                                                                                                                                        Kirsten Dahl, TEATERAVISEN, april 2023


 

Krediteringer

Medvirkende:
Niels Grønne og Søren Møller Pedersen
Instruktør:
Folmer Gry Kristensen
Manuskript:
Andreas Dawe - i samarbejde med holdet
Dramaturg:
Jane Rasch
Scenograf:
Kristian Knudsen
Komponist og lyd-designer:
Camille í Dali
Kostumer:
NadjaViga V. E. Jensen
Teknik og lysdesign:
René Lützen

 

Læs anbefalinger her!

Fjender plakat

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.

Uddrag fra Laurence Binyon’s digt ”For the Fallen”, der indgår i FJENDER


Baggrund

Den 24. december 1914 blev der mellem skyttegravene langs vestfronten i Flandern, Belgien på forunderlig vis indgået en spontan våbenhvile, som er gået over i historien som "Julefreden 1914". De kendteste billeder fra julefreden er fra en fodboldkamp mellem tyskerne og de allierede. Tyskerne vandt 3 – 2! Man mener at op imod 100.000 soldater nedlagde våbnene og mødtes i ”Ingenmandsland”. Da befalingsmændene kom tilbage til fronten fra deres julefester blev de menige soldater banket på plads og måtte genoptage myrderierne af hinanden.

”Julefreden 1914” markerede et kort og bemærkelsesværdigt øjeblik af fred midt i en af de mest voldelige og grusomme perioder i historien og viste et glimt af håb i en mørk tid og er en vigtig påmindelse til os alle om krigens absurditet og fredens underfuldhed.

Pressefotos

foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen
foto: Tomas Bertelsen